Daca nu ma grabesc sa vand, creste valoarea de piata?
Unii proprietari aplica urmatoarea strategie: scot proprietatea la vanzare la un pret cu mult peste valoarea de piata motivand ca „nu se grabesc sa vanda” si ca sunt dispusi sa astepte pana cand un cumparator ii va oferi pretul cerut. Cat este de valida aceasta strategie si ce riscuri comporta, afla din cea mai recenta emisiune ZAI LA O CAFEA – MEET-uri imobiliare – cu Igor Postovanu si Razvan Muntean.
Uneori am senzatia ca toti proprietarii inainte de a vinde propretatea merg la un curs unde li se spune "primul lucru pe care il spui este nu ma grabesc sa vand”, spune Igor Postovanu.
Cel mai adesea cand un proprietar „nu se grabeste sa vanda” de fapt NU are o motivatie si o nevoie reala de a vinde intr-o perioada determinate de timp. Merge pe principiul “daca cineva imi da un pret care eu stiu ca e exagerat de mare, o vand. Daca nu, nu”.
“Nu ma grabesc sa vand”inseamna de fapt “nu sunt pregatit sa ajustez la valoarea de piata”.
Timpul are legatura cu pretul dar nu tot timpul direct proportionala. Cel mai des invers proportionala.
Pe de-o parte este supraexpusa deja proprietatea si cumparatorii nu iti mai vin in flux ca sa poti organiza o negociere, pe de alta parte tu ca proprietar esti deja cu energia jos si evident ca poti accepta la un moment dat o oferta mai mica decat valoarea de piata. Tehnica de a scadea in pasi marunti este mai ales periculoasa in pietele in scadere. De exemplu, tu te poti trezi ca ai iesit cu pretul peste valoarea de piata, piata spune nu la pretul tau, tu te duci cu 1000 Euro mai jos dar piata este intr-o scadere mai accelerata decat scaderea ta.
Pentru mai multe detalii urmareste materialul video "Mitul vânzătorului de imobiliare: Nu mă grăbesc sa vând"
Sursa: Youtube / imopedia